- Chinese regeringsvertegenwoordigers hebben enthousiast gereageerd op opmerkingen van Elon Musk over Taiwan.
- Musk suggereerde onlangs in een interview met The Financial Times dat Taiwan een ‘speciale administratieve zone’ zou moeten worden, net als Hongkong.
- De Chinese ambassadeur in de VS, Qin Gang, bedankt Musk in een tweet voor het voorstel.
- Lees ook: China volgt de westerse reactie op de invasie van Oekraïne nauwgezet, ook met het oog op de eigen plannen voor Taiwan, volgens experts
Chinese regeringsvertegenwoordigers hebben enthousiast gereageerd op de suggestie van Elon Musk dat Taiwan een “speciale administratieve zone” zou moeten worden, vergelijkbaar met Hongkong.
Musk kwam met zijn oplossing voor het conflict tussen China en Taiwan in een interview met The Financial Times dat werd gepubliceerd op 7 oktober.
Hij zei dat “mogelijk niet iedereen blij zal zijn met het idee”, maar dat Taiwan waarschijnlijk een “soepelere overeenkomst kan sluiten dan Hongkong”.
Taiwan ziet zichzelf al tientallen jaren als onafhankelijk land, maar China ziet het eiland als afvallige provincie en hoopt er weer controle over te krijgen.
De Chinese ambassadeur in de VS, Qin Gang, bedankte Musk in een tweet voor zijn voorstel."Eigenlijk zijn een vreedzame hereniging en 'Een land, twee systemen' onze basisprincipes voor het oplossen van het vraagstuk Taiwan."
Hij stelde verder: "Op voorwaarde dat de soevereiniteit, veiligheid en de zakelijke belangen van China na de hereniging zijn gegarandeerd, zal Taiwan een hoge graad van autonomie krijgen als speciale administratieve regio en veel ruimte om zich te ontwikkelen."
Woordvoerder Mao Ning van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam zondag met een vrijwel identieke verklaring, meldt Bloomberg. Ze zei: "Op voorwaarde dat de nationale soevereiniteit, veiligheid en zakelijke belangen zijn verzekerd kan Taiwan een hoge graad van autonomie krijgen als speciale administratieve regio."
Een dag eerder leek de Chinese regering nog niet gediend te zijn van de opmerkingen van Musk. In antwoord op een vraag over de suggestie van Musk noemde Ning het probleem rond Taiwan zaterdag nog "binnenlandse Chinese politiek" en zei ze dat China "resoluut de bemoeienis van buitenlandse krachten afwijst", meldde Taiwan News.
Dit is zeker niet de eerste keer dat Musk zich bemoeit met geopolitiek. Vorige week kreeg de miljardair heel wat kritiek te verduren vanwege zijn suggestie dat Oekraïne land zou moeten afstaan aan Rusland om het conflict tussen beide landen te beëindigen.
President Volodimir Zelenksi van Oekraïne zette Musk later voor schut met een poll op zijn Twitter-pagina.